Met hart en ziel…

beleef ik dag na dag mijn werk. Na jarenlang gewerkt te hebben in de administratie vond ik mijn grote passie: families begeleiden bij hun verdriet, in hun rouwproces.

De afgelopen jaren overleden een aantal mensen in mijn eigen familie. Op vraag van de familie nam ik de taak van uitvaartmoderator op. Met knikkende knieën stond ik telkens achter het spreekgestoelte. Ik zal deze afscheidsmomenten nooit vergeten. Het klinkt misschien vreemd, maar ik voelde enorme voldoening. Over hoe we alles hadden gedaan: eigen en samen. Tot en met de koffietafel, het zogenaamde ‘troosteten’. In deze ervaringen herontdekte ik mijn kracht.

Jouw verdriet is uniek, net zoals je vingerafdruk. Dat maakt mijn werkdag telkens weer anders. Ik leer bij elke ontmoeting bij. Leerling van het leven.

Samen op weg…

We ontmoeten mekaar bij u thuis of in het rouwcentrum. Tijdens het gesprek wandelen we samen door het leven van de overledene. Het lief. En dikwijls ook het leed. U kent uw dierbare immers het best. Ik beleef mee, luister en fluister.

Zijn er dingen die absoluut gezegd moeten worden? Of net niet? Zijn er familieleden die zelf iets willen komen vertellen? Er is niet alleen verdriet. Er wordt ook wel gelachen, zelfs tijdens de uitvaart. Bij leuke anekdotes en grappige herinneringen. Of die éne irritante eigenschap, waar je jezelf zo graag nog eens voor één keer aan zou willen ergeren.

Wanneer je zelf mee vormgeeft wordt het afscheid verbindend en waardevol.  een eerste belangrijke stap in uw rouwverwerking.

Bij een afscheid is zo veel meer mogelijk is dan je denkt

Ik voel dikwijls dat mensen iets in hun hoofd hebben, maar ze het tijdens het gesprek niet durven aan te kaarten. Meestal omdat ze denken dat het niet gepast is. Het alom bekende “Wat gaan de mensen daarvan zeggen?”.

Is dat geen zonde?  Mijn advies: doe alles wat je denkt dat bij jou én de overledene past. Van tekst, tot muziek, tot ritueel, tot … Je mag achteraf nooit spijt hebben van gemaakte keuzes, of denken “Hadden we maar…”. Je kunt maar één keer afscheid nemen van iemand. Laat het dan ook een mooie keer zijn!